Nationaldagen 2022 – det här gjorde vi

En helt magisk dag spanade ett litet gäng entusiaster i ”hemlig” skog för att där dokumentera arter som möjligen framledes kan förhindra ytterligare brandskattning.

Vi ville också upprätthålla den fina traditionen med en skogsinventering på nationaldagen. Maj från Koskullskulle drog det tunga lasset att få ihop ett gäng. Nestorn Per-Erik från Kiruna anslöt med sin kunskap och medföljande Kerstin. Ett annat ”skogsess” från Gällivare – Vivi och så ytterligare en kvinna – Amanda med remarkabla kunskaper jämte en mindre ung rookie fullbordade skaran.

I ett område, redan avverkat, snokade vi runt i strängar av magisk gammelskog med flerhundraåriga tallar. Listan blev snart lång med fynd som; knottrig blåslav, flarnnav, garnlav, vedskivlav och gammelgransskål samt skrovellav och den fridlysta vitgryniga nållaven. Spår av den tretåiga hackspetten och kottsmedja granskade vi.

Tickor som knölticka, rosenticka och ullticka fann vi. Gammelgransskål och gökblod efter spindeldjur på björkblad var några av nyheterna åtminstone för mig.

Flitiga inventerare dokumenterade med koordinater direkt i Artportalen.

Brandljud och spår efter reliktbock kittlade nyfikenheten.

En kaffestund på en solbelyst slänt bjöd också på diverse upplevelser.

Förhoppningen är att, denna inventering i dessa underbara skogsmarker om än små, kan leda till att markerna få förbli orörda i framtiden.

Vilken lycka att få vistas med dessa fenomenalt skickliga kvinnor och vår ”skogskung” Per-Erik i lämnad artrik skog mitt bland bedrövliga så kallade föryngringsytor – STORT TACK till er alla från

– Björn Lundquist

Dela

Kommentera

1 thoughts on “Nationaldagen 2022 – det här gjorde vi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.